Το γλυκό καμινάδα & μαθήματα καμιναδο-ιστορίας…

Το γλυκό καμινάδα είναι ένα μοναδικό σουβλιστό γλυκό που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση στην Μεσαιωνική Τρανσυλβανία περί το 1.450 μ.χ.

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για ένα είδος κέικ που τυλίγεται στη σούβλα και ψήνεται χωρίς να αναφέρεται το όνομα καμινάδα.Η σπειροειδής λιχουδιά μας άλλωστε πέρασε από περισσότερα στάδια μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή μορφή της.

Η κρίση ταυτότητας

Οι πρώτες περιγραφές του γλυκού καμινάδα, χρονολογούμενες περί τα τέλη του 18ου αιώνα, μιλούν για ένα άγλυκο ζυμαράκι σε σπειροειδή μορφή που ψήνεται στη σούβλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το Γλυκό μας δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή, στην ουσία περνά κρίση ταυτότητας αφού δεν είναι ακόμα γλυκό.

Η δημιουργία του γλάσου καραμέλας.

Ήταν το 1876, σχεδόν 100 χρόνια μετά, όταν για πρώτη φορά συναντάμε αναφορές στη χρήση ζάχαρης στο γλυκό μας.

Η καμινάδα γλυκαίνεται!! Κάνει βουτιά στη ζάχαρη λίγο πριν το ψήσιμο με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μοναδική κρούστα καραμέλας.

Η ώρα της επικάλυψης.

Μόλις το 1980 εγκαινιάζεται και η ιδέα της επικάλυψης. Κανέλα ή ξηροί καρποί γίνονται συνοδοί της ρευστής καραμέλας και το γλυκό μας αρχίζει να παίρνει σταδιακά τη σημερινή μορφή του.

Καμινάδα αλλά… Ελληνικά

To 2014 ο Σωκράτης και η Ελένη επιστρέφοντας από ταξίδι στην Βουδαπέστη , μαγεμένοι από τα αρώματα του γλυκού φέρνουν στις αποσκευές τους την συνταγή του .

Από τότε το παρασκευάζουν μέσω του πλανόδιου εμπορίου σε όλη την Ελληνική επικράτεια και αρχίζει να γίνεται μέρος της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας .

Η Βουτιά στη σοκολάτα.

‘Ενα ξύλινο ρολό , η ζάχαρη, η κανέλα, η σοκολάτα… Οι πρώτες σκέψεις, τα βασικά υλικά, η αρχή της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας με στόχο το Γλυκό Καμινάδα να απεκδυθεί την κεντροευρωπαϊκή καταγωγή του και να προσαρμοστεί στην ελληνική γευστική κουλτούρα.

Με πίστη, λοιπόν, στην παραδοσιακή Ουγγρική συνταγή αλλά και με πλούσια διάθεση ανανέωσης συνεχίζεται το ταξίδι της Καμινάδας στην Ελλάδα κάνοντας βουτιά στη σοκολάτα ενώ επικαλύπτεται με μπισκότο, τραγανιστά σοκομπιλάκια, τρούφα, και πλήθος άλλων επιλογών…

Καμινάδα,το γλυκό του δρόμου.

Το παραδοσιακό γλυκάκι από τις βασιλικές γιορτές του μεσαίωνα που χρονολογείται η πρώτη του εμφάνιση μέχρι τα παζάρια των αναγεννησιακών πόλεων του Δούναβη και τις σύγχρονες κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες του σήμερα πέρασε από πολλά στάδια εξέλιξης μέχρι να συναντήσει τις πλούσιες σοκολατένιες επιστρώσεις και τις δεκάδες επικαλύψεις των υπαίθριων πόστων μας.

Δεν έχασε, όμως ποτέ το βασικό στοιχείο της ταυτότητας του. Ήταν, είναι και θα είναι ένα αυθεντικό γλυκό του δρόμου. Ένα γλυκό που δίνει και θα δίνει το παρόν σε εκατοντάδες πανηγύρια ανά την Ελλάδα , σε υπαίθριες εκδηλώσεις και σε ιδιωτικές διοργανώσεις.

Γιατί το Γλυκό Καμινάδα δεν «βγήκε» στο δρόμο για να βρει κοινό. Το Γλυκό Καμινάδα φτιάχτηκε για το δρόμο…

Σε αυτό το πλαίσιο, μένουμε κι εμείς πιστοί στην υποχρέωση μας να σερβίρουμε το γλυκάκι μας σε κάθε γειτονιά επεκτείνοντας σταδιακά τις δραστηριότητες μας σε όλη την Ελλάδα, εμφυτεύοντας στο γλυκό νέα στοιχεία που κάθε μέρα ανακαλύπτουμε.
Σεβόμαστε, αλλά δεν προσκολλόμαστε στην παραδοσιακή συνταγή. Τολμάμε να φτιάξουμε Καμινάδες σε διαφορετικά σχέδια και σχήματα, να τις επικαλύψουμε με ποικίλες πραλίνες κι επιστρώσεις, να τις γεμίσουμε με φρέσκο παγωτό δημιουργώντας ένα προϊόν για κάθε εποχή και κάθε γούστο.

Δημιουργώντας το γλυκύτερο street food του κόσμου!

Γλυκό καμινάδα
Γλυκό καμινάδα

Θέλετε να μάθετε που θα μας βρείτε;